mijn afbeelding

 

 

 

 

Introductie

 

De Nederlandse leerindustrie bereikte in 1954 haar productiepiek. In die tijd looide het Westen voor de Wereld en kochten Nederlandse looiers dus huiden uit Zuid-Amerika, Afrika, AustraliŽ en Java, en uitsluitend in gepreconserveerde staat, dat wil zeggen gezouten.

 

Vanaf het begin van de 60er jaren liep het aantal looierijen geleidelijk terug van een 100-tal tot nu nog 2 bedrijven die vanaf de ruwe huid werken. Sinds 2000 echter met huiden in gekoelde toestand, dus voor het grootste deel ongezouten, wat beter is voor het milieu en voor de kwaliteit van de huid en dus het leer. Daarnaast zijn er nog 6 gespecialiseerde leerfabrieken die vanaf halffabricaat werken.

 

In tonnage maken beide looierijen bijna (70%) evenveel als in de 50er jaren. Zware milieu-investeringen van ca. 1980 tot en met 2011 maakten schaalvergroting nodig. Door het verwerken van slechts lokale huiden als grondstof uit Noordwest Europa, en de tientallen miljoenen kostende milieu-investeringen kan de Nederlandse leerindustrie als de groenste op de wereld beschouwd worden. Uit vast en vloeibaar afval(water) worden door de Nederlandse looierijen in 2012 miljoenen kubieke meters biogas per jaar gemaakt.

 

De laatste, veelal sterk gespecialiseerde, bedrijven bedienen de schoen-, lederwaren-, vliegtuig-, meubel- en automarkt en leveren niet alleen topkwaliteit, maar hebben ook korte levertijden voor de hoogwaardige (modische) klanten. Daarnaast heeft de Nederlandse leerindustrie ook zwaar geÔnvesteerd in nieuwe technologie voor de verwerking van bijproducten tot proteÔnen voor de voedingsmiddelenindustrie.

 

Van een bedrijfstak die vanuit vroeger mogelijk een minder schoon imago had, kan nu gezegd worden dat Nederland trots mag zijn op haar leerindustrie en de producten die het maakt. Zo kiezen de grote "brands" steeds meer voor een verantwoord productieproces, uit....Nederland in plaats van uit AziŽ en groeit de productie weer. De afzet die zich voorheen op Noordwest-Europa concentreerde, vindt meer en meer haar weg naar leermarkten overal op de wereld.

De tijd is aangebroken dat Nederland zich het belang van een industriepolitiek weer realiseert, waardoor er veel vertrouwen is in de toekomst van de Nederlandse leerindustrie, gebaseerd op een hoogwaardige en groene technologie, de lokaal beschikbare hoogwaardige grondstof en haar kwaliteitsproducten met bestemming: de top van de leerverwerkende industrie.

 

 

Ledenlijst

 

Onderstaand treft u alle bij de Federatie aangesloten leden aan.

Wilt u meer weten over een bepaald bedrijf, bijvoorbeeld welke producten en diensten zij aanbieden, klik dan op de naam.

Chroomlederfabriek Brabant vof

Ecco Tannery Holland B.V.

G.J.A. Vromans Handelsmij. B.V.

Lederfabriek Gebr. Van Esch

Lederfabriek Nova Rijen B.V.

Lucad Leder B.V.

Peruma Waalwijk B.V.

Rompa Leder B.V.

Wendel Leather

 

Secretariaat FNL

E-mail: info@rompaleather.com